Is Instagram Een Zandkasteel? – De VJD Nieuwsbrief

Als kind ging ik graag naar het strand om er zandkastelen te bouwen. Toen ik heel jong was, waren ze natuurlijk nog best klein. Het waren het soort zandkastelen die je kon maken met zo’n emmer. Ik denk dat ik ongeveer tien of elf jaar oud was, wanneer ik mijn laatste (en meteen ook grootste) zandkasteel ooit heb gemaakt.

Het had de vorm van een gigantische rechthoek, met verschillende grachten die ik heel diep groef, waar het water zou kunnen instromen. In de rechthoek waren er verschillende verdedigingsmuren en torens, die ik zo hoog mogelijk had gemaakt, in de hoop dat mijn kasteel het water zou kunnen weerstaan. Het was heel wat werk en tijdelijk kon ik mezelf even overtuigen dat het er de volgende dag wel nog zou staan. Ik keek toe naar wat er gebeurde wanneer het zeewater er net invloeide. Eerst leek mijn plan nog te lukken. Het water vloeide in de grachten en verspreidde zich over de rechthoek heen, mooi volgens plan. Helaas begon het zeewater de muren al heel vlug aan te tasten en daarna was het slechts kwestie van tijd voordat het allemaal oploste tot een modderig boeltje.

Waarom vertel ik dit verhaal?

Wel, onlangs merkte iemand iets vreemds op bij Instagram. Ondanks het feit dat ze in de loop van ongeveer één jaar tijd een paar duizend volgers meer had verzameld, kregen haar berichten minder likes en minder reacties dan voordien. Iemand anders merkte dezelfde week iets gelijkaardigs op bij haar profiel.

Om de privacy te bewaren, zal ik hier geen namen noemen, maar het gaat hier niet over tieners of twintigers die constant willen horen hoe mooi ze wel niet zijn. Het gaat hier over volwassenen die een product hebben (of zullen hebben) en sociale media gebruiken om het te kunnen promoten, zonder de gigantische advertentiekosten die er normaal mee gepaard gaan om zoveel mensen te bereiken.

Hun duizenden volgers kwamen er trouwens niet zomaar. Voor elke mooie foto die je ziet, zijn er een heleboel mislukte versies die je niet ziet. Daarna steken ze heel wat tijd erin om het zo goed mogelijk te bewerken. Wanneer de foto gepost is, wachten ze op reacties en zodra iemand iets zegt, staan ze klaar om iets terug te vertellen. Dat doen ze elke dag, een paar jaar lang, zodat ze hopelijk beloond worden met een paar duizend volgers. Blijkbaar lukte dat allemaal heel goed, tot een aantal maanden geleden, wanneer Instagram subtiel de kraan begon dicht te draaien.

Helaas verbaasde het me niet echt. Ik heb zelf een Facebookpagina en heb al gemerkt hoe het er daar aan toeging. Meerdere keren per dag ontving ik notificaties, waarbij Facebook mij wou verleiden om geld te spenderen op hun platform, zodat mijn berichten een extra zetje zouden krijgen. Zelfs na de notificaties uit te zetten voor mijn pagina, blijft Facebook mij doelloos verder smeken om geld.

Kijk, ik neem het hen niet eens kwalijk. Met alle berichten die op hun platform worden gepost, moesten ze wel een algoritme verzinnen om te kiezen wat prioriteit kreeg en wat niet. En als je de rij wil passeren en meteen naar vooraan wil, dan kun je daarvoor betalen, net zoals bij een attractie in een Disneypretpark. Voor mij was het contante gesmeek om geld van Facebook nu trouwens niet zo geweldig erg, gezien ik er weinig tijd had ingestoken.

Maar stel jezelf voor dat je dat wel had gedaan. Stel jezelf voor dat je uren en uren had gestoken in het bouwen van een facebookpagina met heel veel volgers en dat plots amper iemand nog je berichten zag, omdat je weigerde voortdurend te betalen om je berichten te boosten. Dan heb je eigenlijk een mooi zandkasteel gebouwd voor jezelf en ik vrees dat Instagram stilaan dezelfde richting uitgaat. Nu lukt het nog wel om organisch volgers te verzamelen op het platform, maar hoe lang blijft dat het geval? De zee ziet er heel ver uit, tot het plots aan je enkels staat, weet je.

Het probleem natuurlijk met mijn zandkasteel, was dat er geen enkele praktische manier bestond om het te verhuizen. Maar wat als ik je zou vertellen dat er wel een manier bestond om op zijn minst een deel van je volgers te verhuizen naar een geheime plek waar jij wel controle hebt of ze je berichten ontvangen of niet? Op deze plek maakt het niet uit wat Mark Zuckerberg morgen in zijn hoofd haalt en hoef je jezelf geen enkele zorgen te maken dat Instagram over tien jaar misschien niet meer even hip is. Meer nog, als je dit hebt, kan je letterlijk in een coma vallen, tien jaar later wakker worden en zal je in staat zijn om je volgers opnieuw te bereiken, ongeacht welke nieuwe sociale media plots hip is geworden.

De naam van deze geheime plek? Je hebt het waarschijnlijk al geraden, ik heb het natuurlijk over e-mail. Nu, waarschijnlijk heb je wel enkele vooroordelen erover… en dat kan ik best begrijpen. Mogelijks denk je dat er heel veel competitie is en dat er tal van spamfilters zijn om het je moeilijk te maken. Misschien denk je wel dat mensen al genoeg e-mail ontvangen en dat ze het gewoon spuugzat zijn. Weet je wat?

Je hebt gelijk!

Maar dat wil niet zeggen dat je zomaar de handdoek in de ring moet gooien. Voor al die problemen bestaan er oplossingen… en eigenlijk is er niet echt zoveel competitie. Weet je waarom? Omdat de meesten geen enkel idee hebben waar ze mee bezig zijn! Geef toe, bij de meeste e-mails heb je al in een oogopslag beslist dat ze je niets interessants te vertellen hebben. Je schrijft je in voor een nieuwsbrief en iedere keer willen ze weer spullen aan je verkopen. Dat zijn we allemaal zat… en daarom noem ik dit de beste wekelijkse nieuwsbrief van Vlaanderen.

Trouwens, ik heb inmiddels al heel wat obstakels moeten overwinnen om deze nieuwsbrief telkens bezorgd te krijgen. De eerste mail die ik verstuurde, bijvoorbeeld, belandde in de spamfolder, zonder dat ik zelfs reclame erin maakte. Uiteindelijk vond ik wel een oplossing daarvoor, maar het was wel wat zoeken. Als je wil ontdekken hoe je precies zelf een wekelijkse nieuwsbrief automatisch kunt versturen naar een emaillijst, zonder in spam te belanden, laat me dan zeker iets weten. Stuur een bericht naar me en dan schrijf ik er iets over!

Oh ja, in de titel stelde ik de vraag of Instagram een zandkasteel is.

Het platform en het bedrijf zelf waarschijnlijk niet. Maar tenzij je het heel verstandig aanpakt, bestaat er een grote kans dat je profiel dat wel is. Het gevaar met zandkastelen is namelijk dat je er veel moeite insteekt en dat het eerst allemaal wel oké lijkt. Dan komt het zeewater natuurlijk aanstromen en stort het hele ding in elkaar. Maak er dus het meeste van en haal er alles uit, maar sta er bij stil dat elke seconde de zee iets dichter komt en je volledig zandkasteel kan wegspoelen… tenzij je natuurlijk voorbereid bent!

Met vriendelijke groet

Vincent J. Dancet

Leave a Reply