Waarom besloot ik een eigen boek te schrijven?

 
Een paar jaar geleden reed ik elke dag 35 minuten heen en weer, om les te kunnen geven aan een groep sportieve jongeren uit De Panne. Onderweg had ik heel wat tijd om na te denken… en er knaagde iets aan me. Mijn eigen boek schrijven was een oude droom van me die ik maar bleef uitstellen.

In de winter van 2017 besloot ik om daar verandering in te brengen. Ik schreef elke dag en las verschillende boeken met advies voor schrijvers. Het bleek een stuk minder gemakkelijk dan verwacht. Lees verder onderaan om te ontdekken hoe het verliep.

Dancet heeft schrijftalent en een goede dosis fantasie.

Mel Hartman, 13 november 2020, bekend fantasyschrijver

Hoe lang duurde het om een boek te schrijven?

De eerste drie maanden schreef ik een dozijn balpennen leeg, met als enig resultaat een overvolle papiermand. Ik schakelde dan maar over naar mijn computer, waarna ik nog eens acht mislukte kladversies schreef. Het lukte me maar niet om een verhaal te creëren die aan elkaar hing en de juiste lengte had.

Ik was de wanhoop nabij, maar er was één boek met advies die ik nog niet had geprobeerd. Het kwam van een screenwriter uit Hollywood, met een LA Times bestseller op zijn naam. Zijn werkwijze mengt creativiteit met doelgericht schrijven naar deadlines.

Het leerde me om actief naar verhaalideeën te zoeken. Op een avond keek ik naar de maan en kreeg ik zo’n idee. Wat als een tiener, uit een wereld iets anders dan de onze, naar de maan moest gaan om de wereld te redden? Toen was ik het zeker. Ik had mijn verhaal gevonden.

Elk vrij moment gebruikte ik om te schrijven. Soms schreef ik op stukken papier tijdens de pauze. Soms schreef ik op een vijftien jaar oude Toshiba laptop in mijn wagen. Zo’n zestig dagen later had ik een ruwe kladversie klaar.

Het was meer werk dan verwacht om het boek klaar te krijgen. Pas in de zomer van 2018 kregen mijn vrienden de eerste versie te zien van dit boek. De reacties waren positief, maar ik wist zeker dat het nog beter kon.

Ondertussen had ik al wekenlang continu eraan gewerkt en had ik geen enkel idee hoe ik het nog beter kon maken. Het boek ging voor een hele tijd aan de kant. Maanden later zag het ernaar uit dat er niets meer mee zou gebeuren.

Eind september van 2019 ontdekte ik per ongeluk het laatste overblijvende manuscript dat ik voor mijn vrienden had afgedrukt. Ik was net aan het opruimen en het lag ergens onderaan in een lade. Ik las het en voelde mezelf aangenaam verrast. Het was lang zo slecht nog niet.

Het plan was om er twee maanden aan te werken en het uit te brengen voor de kerstperiode van 2019. Dat bleek overdreven optimistisch. Bepaalde stukken werden tot driemaal toe vanaf nul herschreven vooraleer ik de beste oplossing vond. Zelfs de volledige schrijfstijl was pas volledig goed na de derde keer. Pas in juni 2020 was het volledig klaar.

Zei ik dat het volledig klaar was? Wel, voorlopig was het niets meer dan een tekstbestand op mijn computer. Na heel wat erover na te denken, besloot ik om het zelf uit te geven. Voor de cover van het boek ging ik naar 99designs. Dat is een website waar designers van over heel de wereld het tegen elkaar opnemen om een boekcover te ontwerpen. Het uiteindelijke resultaat was mooier dan ik zelfs had kunnen dromen.

Er kwam natuurlijk nog veel meer bij kijken. Zo leerde ik hoeveel verschillende papiersoorten er wel niet bestonden, de verschillende boekformaten, de manieren om een boek te verzenden via de post en ga zo maar door. Ook moest ik leren om zelf een online shop op poten te zetten.

Eindelijk klaar. Ja, met het schrijven wel. Maar nadat je een boek hebt geschreven, moet je nog iets anders doen. Lees onderaan verder om te weten wat precies.

Wat Doe Ik Op YouTube?

Goede vraag. Na het schrijven van m’n boek, kwam de volgende uitdaging: het verkopen van m’n boek. Met vrienden en kennissen alleen kom je ook maar zo ver. Om een lang verhaal kort te maken, ik kwam tot de conclusie dat ik een eigen publiek nodig had en koos ervoor om een YouTubekanaal te starten. Het doorging een hele evolutie en nu doe ik vooral interviews met andere schrijvers. Soms gaat het over een beklijvend levensverhaal, de andere keer is het een leuk gesprek over welke sci-fi serie beter is.

Wie is al verschenen op m'n YouTubekanaal?

  1. KT Sterling
  2.  Inge Sleegers
  3. Anya van der Gracht
  4. Mel Hartman
  5. Terrence Lauerhohn
  6. Elizabeth Kayland
  7. Viviane Gerits
  8. Filip Bastien
  9. Pen Stewart
  10. Elly Van Driel
  11. Tom Bergs
  12. Lotte van den Noort
  13. José Bosma
  14. Morgan Blade
  15. Stan Jacobs
  16. Emmelie Arents
  17. Carlita Van Rossum
  18. Andries Mol
  19. Nina Verheij
  20. Marianne Van Buitenen
  21. Astrid Habraken
  22. Andries Bik
  23. Monica Haak
  24. Eva Linden
  25. Stefanie Sybens

Media

februari 2022 – Vanwaar kwam de inspiratie voor m’n boek en waarom ben ik voorstander voor het starten van een eigen YouTubekanaal? Daarover vertel ik in dit interview, met vragen opgesteld door Inge Sleegers:

https://www.one4allstories.be/nieuws/840017_lokale-scifi-auteurs-twee-unieke-exemplaren-stellen-zich-voor

juni 2022 – Ik was aanwezig op de eerste “Woordenwevers”, een schrijversevenement georganiseerd door Filip Bastien. Andere aanwezige schrijvers waren onder andere: Inge Sleegers, Tom Bergs, Stan Jacobs, Mario Demesmaeker, Bert Cornelis en andere. Hier onderaan heb je mijn vlog over de Woordenwevers.