Mijn 5 Ontdekkingen Om Een Verhaal Zo Spannend Mogelijk Te Maken – De VJD Nieuwsbrief Van 19 Juli 2020

Beste lezer

Hoe maakte ik mijn verhaal zo spannend mogelijk? Als je dat wil weten, dan zal je dit zeker willen lezen. Hier zijn mijn 5 ontdekkingen!

1. Je stemming is heel belangrijk terwijl je schrijft. Probeer eens iets spannends te schrijven met rustgevende jazz op de achtergrond. Heel moeilijk. Hoe spannender de muziek die opstond, hoe spannender de scènes die ik schreef heel vaak. Liefst iets zonder tekst, die opzwepend is, maar niet afleidt. Hier is een voorbeeld.

https://www.youtube.com/watch?v=Oy_Yw7Hi6w8

2. Flexibel denken is volgens mij een van de belangrijkste vaardigheden voor schrijvers. Gekker nog, zo goed als niemand spreekt erover.

Wat als ik een bepaald personage vroeger in het verhaal introduceer? Wat als ik een bepaalde omgeving volledig verander? Wat als ik twee personages neem en ze in één personage combineer?

Dat klinkt allemaal vanzelfsprekend, toch? Maar als ik erop terugkijk, deed ik dat niet in het begin. Ik schreef de aanzet tot een verhaal, las het eens na, besloot dat het slecht was en gooide het weg.

Dit is waarschijnlijk een van de grootste stappen die je moet maken om van lezer naar schrijver te gaan. “Zo is het verhaal nu eenmaal” stopt namelijk alle creativiteit en mogelijkheid tot verbetering.

3. Een manier om het verhaal dringender te maken en er meer tempo in te steken, is om de tijdslijn in te korten. Oorspronkelijk vond het verhaal plaats over zo’n 7 dagen. Met heel wat puzzelwerk vond ik een manier zodat alles over zo’n 2,5 dagen gebeurde.

Klinkt eenvoudiger dan het is. Wil je een voorbeeld? Kijk eens naar Back To The Future. Alles wat we moeten weten over Marty McFly en waarom we om hem moeten geven gebeurt over de loop van één schooldag.

4. Hier is een heel coole truc waarover ik niemand ooit heb zien praten. Wat doe je wanneer je niet tevreden bent over een scène? Hier is wat ik deed. Ik nam een blad papier. Bovenaan schreef ik zoiets als “Top Dertig Coolste Scènes Mogelijk”. Toen bleef ik maar scènes bedenken tot ik op wat beters stuitte.

Waarom zou je zomaar de eerste beste scène nemen die je uit je duim zoog terwijl je de allereerste draft schreef? Waarom niet de beste scène nemen uit een lijst van dertig mogelijkheden?

5. Oké, hier hoor ik weinig mensen over spreken. Wat als je een scène maar niet spannend kunt maken, wat je ook doet? Hier is mijn vijfde en laatste ontdekking die ik vandaag deel daarover.

Locatie is belangrijker dan je vaak denkt. Met een slechte locatie is het heel moeilijk om goede actiescènes te creëren. Terwijl met een spectaculaire locatie de ideeën bijna vanzelf komen. Als je de scène in het Ruy Lopezgebouw in “Het Geheim Van De Kristallen Maanbasis” hebt gelezen, dan weet je wel wat ik bedoel.

Dat waren mijn vijf ontdekkingen! Weet je wat het probleem is? We bekijken de boeken uit onze boekenkast en we denken dat de schrijvers het onmiddellijk perfect deden.

Met vriendelijke groet

Vincent J. Dancet

PS Wat als er een manier bestond om vlug je niveau als schrijver omhoog te tillen? Wel, raad eens? Het bestaat wel degelijk en maar weinig mensen weten erover. Zelf heb ik het pas ontdekt rond 2018 en ging er pas mee aan de slag in 2019. Daarover vertel ik in de volgende nieuwsbrief. Tot dan!

Leave a Reply